home algemeen nieuws agenda externe competitie interne competitie jeugd interactief contact
schaakbeelden
links
openingen database
overzicht openingen
uitleg database

 


1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4
Italiaans Het Italiaans is één van de oudste openingen, het werd al genoemd in het Göttingen manuscript uit het begin van de 14e eeuw. Wit wil het veld f7 aanvallen waardoor het Italiaans getypeerd wordt als een agressieve opening. De beste kansen voor zwart liggen vaak in een krachtige tegenaanval.
3... Lc5
Giuoco Piano Giuoco Piano betekent "rustige partij". Het is de oudste geregistreerde opening. De Portugees Pedro Damiano speelde deze opening in het begin van de 16e eeuw en de Italiaan Gioachino Greco speelde het in het begin van de 17e eeuw. Tot de 19e eeuw was dit de belangrijkste voortzetting in het Italiaans.
4. b4
Evans gambiet Het Evans gambiet is genoemd naar de Engelse zeekapitein William Davies Evans, voor zover bekend de eerste schaker die deze opening speelde in 1827. In 1832 publiceerde William Lewis een analyse van deze opening, waarna deze opening zeer populair werd. Nadat Emanuel Lasker in 1895 een verdediging speelde die de stelling vereenvoudigde werd het gambiet bijna niet meer gespeeld, totdat Garry Kasparov het een aantal keren speelde in de jaren 90 van de 20e eeuw. Het idee is dat wit een pion offert voor een sterk centrum en aanval op de zwarte f-pion.
Zwart heeft hier de keus uit:
4. ... Lxb4
4. ... Lb6
4. ... d5?! Tegengambiet variant