home algemeen nieuws agenda externe competitie interne competitie jeugd interactief contact
schaakbeelden
links
openingen database
overzicht openingen
uitleg database

De mascotte

Schaakbeeld 31, zaterdag 13 november 2010
Wij hebben sinds kort bij SMB een mascotte. Zij het inofficieel. Het is een hondje. Zoiets als een kleine poedel. Het is een vrouwtje. Ze past met haar karakter perfect bij een schaakclub. Ze is rustig en blaft niet. Zij blijft de hele avond braaf naast haar baasje Bart de Kort onder de tafel liggen. Iedereen vindt het hondje leuk, waarschijnlijk omdat het zo vertederend klein is (ongeveer 20 cm hoog) en tegelijkertijd zo alert, fier en vief uit haar ogen kijkt. Ook zeer beweeglijk als ze loopt. Haar dikke zachte vacht nodigt uit om te aaien en dat gebeurt dan ook vaak op de club. Een heel aangenaam hondje.

Bart vertelde dat het een rashondje is, een Tibetaanse spaniƫl. In hondenboeken kun je lezen over de raskenmerken: "Het is een ras dat oorspronkelijk uit Tibet afkomstig is en deed daar in kloosters dienst als waakhond, geestenbezweerder en gelukbrengende talisman. Een aantal van deze kleine honden werd als felbegeerd geschenk naar het keizerlijk hof van China gestuurd. Het ras heeft een groot zelfvertrouwen en is een aangename en plezierige gezelschapshond."

Precies, ja. Dat klopt. Zo'n hondje loopt nu al een paar maanden bij ons op de club rond. Grappig dat er in vroeger eeuwen al een soort gelukbrengende mascotte in werd gezien. Schakers zijn blij als een dergelijke kwaliteit hen omringt. Zijn baas Bart profiteert hier duidelijk van. Zijn rating is de afgelopen maanden op de schaakclub flink omhoog geschoten van 1680 (november vorig jaar) naar 1847 (2 november nu). Het zij hem gegund en Bart speelt ook gewoon goed, maar deze sprong maak je toch echt niet zo maar. Het hondje helpt.

Als ze er is bij thuiswedstrijden van SMB heeft haar aanwezigheid ook positief effect op de externe teamresultaten van SMB. Toen SMB 4 onlangs de thuiswedstrijd moest spelen tegen PION3 uit Groesbeek, werd er zeer verrassend met 3.5-2.5 gewonnen. Er was net dat kleine beetje extra geluk waardoor een nakende nederlaag aan het eind van de avond toch nog werd omgebogen naar een mooie teamoverwinning. "Ons" hondje deed onder tafel zijn werk.

En heel recent, dinsdagavond 9 november. SMB 5 won glansrijk van Schaakstad 6 uit Apeldoorn. Dit terwijl in het begin van deze match alles misging en we eigenlijk nooit mochten hopen op een overwinning. Toen het hondje aan het eind van de speelavond, zo tegen 22.30 uur, zich nog eens lekker tevreden ronddraaide op de jas die voor haar op de vloer is gelegd, wist ik dat het goed zou komen. Het werd 4-2 voor ons.

Het hondje officieel tot onze SMB-mascotte benoemen is echter niet slim. Het moet inofficieel blijven. Dat werkt het best. Zoiets als een geheim wapen. Wanneer je er een officiƫle status aan geeft verliest mijns inziens de invloed van een mascotte zijn uitwerking. De glans en de geheime support die ervan uitgaat is dan weg. Bij heel veel sportverenigingen, of het nu voetbal, hockey, schaatsen, basketball of tennis betreft, zie je dat een mascotte uiteindelijk als een soort rare stripfiguur wordt neergezet. Logge, truttige pandabeertjes of carnavaleske levensgrote leeuwenpoppen of donzige vogels die eigenlijk geen vogel meer zijn. Al die mascottes lachen ook steeds overdreven of hebben een vette grijns van oor tot oor. Het ligt er allemaal veel te dik bovenop. Heel lelijk en meestal platte wansmaak. Een mascotte moet subtiel ondersteunen. Ons SMB- hondje voldoet daar perfect aan. Bovendien kan ze ook mooi gereserveerd kijken.

In ieder geval is zo'n mascotte totaal anders als al die lachende Walt-Disneyfiguren bij andere verenigingen. Zo'n eigen markant mascotte-profiel past bij SMB. De tegenstanders van SMB in de externe competitie weten geeneens dat het hondje er is omdat ze zo mooi stil ligt en zo klein is, verborgen onder het meubilair of half achter de barkast op een jas verscholen ligt. Wij, als SMB-ers, weten echter dat ze onder tafel zit mee te denken. We hebben door haar aanwezigheid in wezen "een extra pion op het schaakbord staan". Dat te weten geeft veel extra zelfvertrouwen. Natuurlijk moet je zelf de schaakpartij weten te winnen, maar de aanwezigheid van het hondje helpt. Als een van de SMB teams dit jaar kampioen wordt zal ik zorgen voor een vette kluif.

Frans
volgende schaakbeeld: Italiaans


wachtwoord vergeten?