Max Euwe 3 - SMB 1

dinsdag 7 november 2017

[Helaas zijn er geen foto's gemaakt op de wedstrijddag, dus moet de lezer het doen met een archieffoto van de speelzaal]

Op zaterdag 4 november mocht SMB 1 in klasse 3C aantreden tegen Max Euwe 3. De wedstrijd werd gespeeld in Enschede, samen met nog 3 andere wedstrijden. Max Euwe 3 had ondanks de indrukwekkende ratinglijst nog niet veel gepresteerd dit seizoen, slechts 1 matchpunt uit twee wedstrijden. Tegen ons waren ze op meer dan volle sterkte, klaarblijkelijk met de intentie om de matchpunten in Enschede te houden. Dat het niet makkelijk zou worden, was dan ook voor de wedstrijd mijn inschatting. Maar dat is allemaal theoretische flauwekul: de wedstrijd zelf is altijd anders.

Na een kleine anderhalf uur spelen ging ik maar eens rondkijken, en ik was positief verrast. Met uitzondering van twee iets mindere stellingen (maar zeker niet zonder kansen) stond volgens mij iedereen goed! Het eerste punt viel niet veel later.




Aan bord 2 speelde Ruben met zwart een prima partij, waarin hij duidelijk niet onder de indruk was van de opening van zijn tegenstander. In deze stelling (zie diagram rechts) staat zwart al een pionnetje voor, maar op het oog lijkt wit (met wat optimisme) nog wat compensatie te hebben.

Wit speelde hier 25. Pd5?, waarna Ruben een tweede pionnetje kon snoepen met 25... Lxh4! 26. gxh4 Dxd5. Wit spartelde nog even tegen, maar toen hij ook nog een stuk wegblunderde op zet 33 kon hij opgeven. Mooi een snelle voorsprong dus.





Zelf speelde ik aan bord 1 een lastige partij tegen het Budapest-gambiet. Een interessant moment deed zich voor op zet 11, toen ik in deze stelling (zie diagram rechts) 11. Pe4 speelde.


De geinteresseerde lezer kan nagaan of dit een goede zet is of niet. Het antwoord staat onderaan. Mijn tegenstander en ik vonden allebei niet de juiste voortzetting, en kwamen op zet 18 remise overeen. Een remise waar ik al met al wel tevreden over kon zijn.






Ondertussen was het bij Hans helemaal verkeerd gegaan. "In de opening begon ik met wit op zet 6 krankzinnig lang na te denken over een bepaalde zet die bij analyse thuis de juiste bleek. Ik speelde dus iets anders en kennelijk raakte mijn tegenstander er ook van in de war, want ik kreeg kans op tamelijk groot voordeel."

(zie diagram rechts)

Wit kan hier een pion winnen met 8. c3 La5 9. dxc5. Bovendien dreigt wit de zwarte loper te vangen met 10. b4. Na 9... Pxe5 10. Pxe5 (niet 10. b4 Pd3# natuurlijk!) 10... Dxe5 11. Da4+ is het uit.

Iets later verloor wit helaas zijn e-pion, omdat hij zijn koning op een onhandig veld had neergezet. Wel had wit voor die pion goede stukken en snelle ontwikkeling, maar zwart verdedigde goed en kon nog meer materiaal winnen met zijn eigen tegenaanval. Toen was het toch echt wel gespeeld.






Bram speelde een (naar eigen zeggen) saaie remise, waarin hij een groot deel van de partij misschien iets minder stond, maar nooit echt in gevaar was. 2-2 dus, maar de overgebleven borden zagen er heel kansrijk uit.

Paul won met wit aan bord 3 al snel na het verlaten van de theorie twee stukken voor een toren. In het eindspel was de zwarte koning nog steeds niet veilig wegens een sterke witte pion op g6. Deze zorgen werden de zwartspeelster iets te veel, die op een gegeven moment mat blunderde in een toch al verloren stelling.

Roy had aan bord 5 lang veel beter gestaan, en kwam er uiteindelijk mooi doorheen: "In een Scandinavische partij kwam ik (met wit) met iets meer ruimte uit de opening. Een goed getimed c5 van mijn kant zorgde voor verstoring van de harmonie van de zwarte stelling. Hierdoor kreeg ik erg fijn spel en ik wist een mooi paard op d6 te krijgen. Dit legde de gehele zwarte stelling lam waardoor ik rustig mijn gang kon gaan. Een vrijpion op de damevleugel besliste vervolgens de partij."

4-2 voor dus. Jelle en Jacques waren nog aan het spelen. Jelle had, zoals zo veel mensen wel eens hebben, problemen met het ontwikkelen van de Lc8, mede omdat die zwaktes op de damevleugel moest verdedigen. Daartegenover had wit een prachtig paard op c5. Jelle deed nog wel een hele aardige poging om een koningsaanval op te zetten, maar na een incorrect torenoffer kon wit de boel helaas opruimen.




Met een stand van 4-3 zou je denken dat het nog spannend zou kunnen worden. Gelukkig had Jacques de best mogelijke stelling die je in zo'n situatie kan hebben: een symmetrisch toreneindspel met een pluspion op de damevleugel. Bijna onmogelijk om te verliezen dus. Zoals het liep kreeg Jacques het nog iets makkelijker omdat wit vrijwillig een pionneneindspel in ging met een pion minder.

Toch ging dat pionneneindspel niet zo soepel. In deze stelling (zie diagram rechts) blunderde Jacques: 53... Kf5??

Wit liet zijn kansje liggen met 54. Kf2. Het is remise na 54. g4+! hxg4+ 55. Kg3 en 56. Kxg4. Hierna gaf Jacques niets meer weg en eindigde de wedstrijd dus in een welverdiende 5-3 overwinning.





SMB 1 heeft nu 4 matchpunten uit 3 wedstrijden en staat op bordpunten 5e in klasse 3C.

Voor meer analyse verwijs ik de lezer door naar de SMB-pagina op chess.com.


Maarten Smit

Antwoord diagram 2: 11. Pe4 is een prima zet. Als zwart een pion probeert te winnen met 11... Pxc4? heeft wit 12. Dd5! gevolgd door 13. Pxd6, wanneer de Lc8 in de nabije toekomst geen daglicht zal zien. De andere poging die zwart kan doen om materiaal te winnen is 11... Pxf3+ 12. Lxf3 Txe4?, maar mijn tegenstander en ik misten beide de redding 13. Lxe4 Dh4 14. f4!