home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Erik van Heeswijk Journalisten kampioen van Nederland.

zaterdag 28 januari 2006
Erik van Heeswijk slaat toe bij Nederlands journalistenkampioenschap
Hij kwam, zag en overwon. Erik van Heeswijk (32) die afgelopen week als debutant het Nederlands kampioenschap voor journalisten wist te winnen. Daarmee lijkt een voorlopig einde te zijn gekomen aan het bewind van oud-kampioen Peter Boel uit Arnhem die het toernooi diverse jaren achtereen wist te winnen. De 24 deelnemers speelden van donderdag tot zondag zes partijen in hotel De Wijck.
Van Heeswijk is freelance internetjournalist uit Nijmegen die in de KNSB-competitie uitkomt voor SMB maar ook lid is van de studentenvereniging UVS ('Uit Vrienden Samengesteld'). Met een Elo-rating van 2135 was hij de te kloppen man, direct gevolgd door Peter Boel (2113). Maar de perschef van het Open Nederlands kampioenschap in Dieren en eindredacteur van de New In Chess jaarboeken had duidelijk zijn toernooi niet. Zo verloor hij in de eerste ronde verrassend van de Fries Jouwert Turkstra die in Schaakmagazine een vaste probleemrubriek heeft. Daarna won hij twee partijen van Karel van Delft en René Nijland, maar in de vierde ronde ging Boel wederom onderuit tegen Kees Vreeken, docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. 'Vanaf dat ogenblik heb ik mijn ambities maar opzij gezet, en ben gezellig gaan borrelen', aldus Boel tijdens het slotdiner. Hij eindigde met 4 punten op de gedeelde vierde plaats.
Het pad naar de eindzege zag er voor Van Heeswijk regelmatig uit. In de openingsronde speelde hij met zwart een tactische remise tegen Jaap de Berg, oud-hoofdredacteur van Trouw. 'Ik wilde de sterkste spelers in het begin ontlopen en ook nog iets zien van de grootmeestergroepen. In de overige partijen ben ik er wel flink voor gaan zitten.' Dat laatste hebben achtereenvolgens Peter van den Belt, Erik Bouwmans (Schaaknieuws), Jan Bey (hoofdredacteur van www.schakers.info) en good-old Bert Kieboom gemerkt.
Terugkijkend op zijn eerste journalistenkampioenschap beschouwt Erik van Heeswijk zijn overwinning op Bert Kieboom uit de vijfde ronde als cruciaal voor de eindzege. 'Dat was een ingewikkelde Koningsindische partij met allerlei dynamische verwikkelingen.' In de laatste ronde volstond een remise tegen Kees Vreeken om Nederlands kampioen te worden. Van Heeswijk behaalde 5 punten, de tweede plaats werd met 4½ punt gedeeld door Kieboom en Vreeken.
Traditiegetrouw verzorgen Corus en Hotel De Wijck een soort literair feestmaal na afloop van het toernooi, waarbij vaste deelnemer Alexander Münninghoff eerst een gedicht in het Russisch declameert en vervolgens zijn schaakbretels uitreikt aan een in zijn ogen bijzondere deelnemer. Ditmaal gingen de bretels naar Tanja Veenstra, eindredacteur van Maritiem Nederland en Explore en lid van de Utrechtse schaakclub Roode Loper. Ze kreeg de prijs omdat ze in haar partijen weinig geluk kende en op nul punten bleef steken.
Eindstand Nederlands kampioenschap voor journalisten, 19-22 januari in Wijk aan Zee
1. Erik van Heeswijk 5
2. Kees Vreeken en Bert Kieboom 4½
4. Jan Bey, Cees Visser en Peter Boel 4
7. Alexander Münninghoff, Bart Stam, Jouwert Turkstra, René Nijland en Martin Voorn 3½
24 deelnemers
Bart Stam op Schaakbond.nl.

wachtwoord vergeten?