home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Drie SMB-ers actief op NK Jeugd: update 5 mei

zaterdag 6 mei 2006
Van vrijdag 28 april tot en met zaterdag 7 mei worden in Schagen de Nederlandse Jeugdkampioenschappen gehouden. Namens SMB nemen hier drie spelers aan deel: Robin Swinkels speelt mee bij de jeugd tot en met 20 jaar, in dezelfde leeftijdscategorie speelt Martine Middelveld mee bij de meisjes en de verrassende OSBO kampioen Roy van den Hatert speelt voor het eerst mee op een NK en wel bij de jeugd tot en met 16 jaar. Ik zal trachten hier dagelijks een kort verslag van de verrichtingen van onze clubgenoten te plaatsen. U kunt natuurlijk ook zelf op de website van het toernooi een kijkje nemen.

Voorbeschouwing
Nog nooit eerder namen drie spelers van onze vereniging mee aan hetzelfde Nederlands Jeugd Kampioenschap. Robin Swinkels, die zich via de NBSB heeft geplaatst, en Martine namen eerder deel aan het titeltoernooi, voor Roy van den Hatert is het de eerste keer. De verwachtingen vooraf zullen dan ook verschillen.
Robin (rating 2221) is in het sterke veld van 30 deelnemers als tiende geplaatst. De verschillen in de subtop zijn echter klein. Wouter Spoeltman (2362), Daan Brandenburg (2359), Joost Michielsen (2336) en Roeland Pruijssers (2313) zijn hier de favorieten voor de titel.
Bij de meisjes is Martine (rating 1908) als vijfde geplaatst. Hier wordt een gesloten 10-kamp afgewerkt waarbij Martine al direct in de 2e ronde te maken krijgt met de uitgesproken favoriete Pauline van Nies (rating 2080). Als Martine de goede vorm uit de externe competitie kan meenemen naar Noord-Holland kan ze mogelijk mee doen om de ere plaatsen.
Debutant Roy heeft met zijn bescheiden rating (1777) op het toernooi niets te verliezen. In het deelnemersveld van 26 spelers is hij als 21e geplaatst. Hopelijk is hij, evenals bij het OSBO kampioenschap, tot enkele verrassingen in staat.

Stand van zaken na maandag 1 mei
In de oudste leeftijdscategorie zijn inmiddels 4 ronden gespeeld. Robin is met met 2,5 uit 4 nog ongeslagen. Na een eenvoudige overwinning op Yme Gorter (2080) kreeg Robin te maken met de nummers 1 , 2 en 4 van de plaatsingslijst. Als deze partijen werden remise. Tegen Brandenburg had er wellicht meer in gezeten, maar tegen Pruijssers zag het er na de opening toch bedenkelijk uit. Een sterke start dus wat geillustreerd wordt door een TPR van 2369.
Martine zal met haar 50% tot nu toe minder tevreden zijn. In de eerste ronde liet ze Hijwegen (1634) kansloos, maar daarna verloor ze van toernooifavoriete Pauline van Nies. Over de twee remises die daarna volgden zal ze waarschijnlijk niet zo te spreken zijn, maar er zijn nog genoeg ronden om wat te klimmen in het klassement.
Voor Roy stond vandaag de eerste ronde op het programma. Met wit kon hij het in een Najdorf niet bolwerken tegen Christov Kleijn (1985). Morgen tot en met donderdag staan er in zijn leeftijdscategorie twee partijen per dag op het programma.

Stand van zaken na dinsdag 2 mei
Louter remises vandaag voor onze jonge helden. De puntedeling bij Robin kwam tot stand na een vrij spectaculaire partij tegen Sander van Eijk. De partij is onder live partijen na te spelen op de toernooisite. Na een gelijke opening blundert Sander met 18...,g5. De complicaties die hierna ontstaan pakken voor Robin goed uit. In de tijdnoodfase volgen over en weer wat onnauwkeurigheden. Zo is bijvoorbeeld 31. Pe4 beter dan het gespeelde 31. c4. Op zet 36 kan zwart na b5?, met axb5 en dan Tb8 gelijk spel bereiken. Met 38.Pf5+ laat onze speler de laatste kans liggen. Hier was 38. b3,Txa6 39.Pc2+,Ke5 40.Ke3 een aardige winstpoging geweest.
Martine speelde met wit tegen Springelkamp (1906), zoals wel meer dit seizoen, een dubbelfianchetto. Na de opening had ze een klein plusje, maar tot mijn verbazing drong ze verder niet meer aan: remise in 21 zetten.
Ondanks lang aandringen (in een lopereindspel met ieder 6 pionnen) van Evert Rademaker (1901) hield Roy vrij eenvoudig stand en kon hij vanmorgen zijn eerste halfje noteren. Vanmiddag ontmoette hij OSBO-Arjen Herwaarden (1942) die graag revanche wilde nemen voor zijn nederlaag bij het OSBO kampioenschap. Na de langste partij van de dag werd uiteindelijk de vrede getekend. Scores en klasseringen na vandaag:
Robin 3 uit 5; 10e plaats
Martine 2,5 uit 5; 6e plaats
Roy 1 uit 3; 22e plaats
Morgen spelen alle SMB-ers met zwart. Robin speelt tegen Tony Zhang (2105), Martine speelt tegen rode lantaarndraagster Jessica Groenhuis(1575) en Roy is naar boven ingedeeld tegen Koen Haast (1849) die een halfje meer heeft.

Stand van zaken na woensdag 3 mei
Vandaag was het met een score van 2,5 uit 4 een redelijk goede dag voor onze jonge garde in Schagen. Robin kwam er met zwart niet doorheen tegen Tony Zhang: remise. In de eindstelling had hij misschien nog iets kunnen forceren, maar hij besloot geen risico te nemen. Morgen met wit tegen de tot nu toe verrassende Daan in 't Veld (2080) zal er gewonnen moeten worden om voor een topklassering in aanmerking te komen.
Martine won van hekkensluitster Groenhuis en komt daardoor nog voor een podium plaats in aanmerking. De volgende 2 ronden ontmoet zij achtereenvolgens Biaine Geragousian (1912) en Marloes Peeters (1793), die beide de tweede plaats delen met een halfje meer dan Martine.
Roy toonde vanochtend veerkracht na de teleurstellende remise van dinsdagmiddag. De Najdorf liep nog niet helemaal perfect, maar na een taktisch grapje kreeg Roy 2 lopers tegen toren en pion. Daarna volgende een prachtige demonstratie van de kracht van het loperpaar en werd Koen Haast overtuigend aan de zegekar gebonden. Helaas ging het 's-middags fout tegen Brent Burg (1983), maar Roy zit goed in het toernooi getuige ook zijn overscore van iets meer dan een half punt. Morgen speelt Roy tegen Pieter Jan Snijders die de op 1 na laagste rating heeft in de groep, maar wel al (evenals Roy) 2 punten heeft.

Stand van zaken na donderdag 4 mei
Ook vandaag waren Robin, Martine en Roy samen goed voor 2,5 punt. Robin deed goede zaken door, met wit, Daan in 't Veld in een Schotse partij kansloos te laten. Na een vroege dameruil werd zwart opgezadeld met een geisoleerde pion. Het toreneindspel werd vervolgens op educatief verantwoorde wijze in winst omgezet. Hiermee is Robin opgeklommen naar een zesde plaats.
Martine speelde met wit weer een positionele opening, maar deed wederom geen winstpoging. Tegenstanders kunnen zich ook vrij eenvoudig voorbereiden als je met wit steeds hetzelfde speelt. Misschien is het handig om voor volgend jaar 1 of 2 openingen meer tot je beschikking te hebben (en te gebruiken afhankelijk van de toernooisituatie).
Roy kreeg met zwart in een gesloten Siciliaan snel de overhand en kon na een onnauwkeurigheid van wit al snel een paard voor een loper ruilen. Dat was niet zo handig van Pieter-Jan Snijders want Roy had de dag ervoor al laten zien wel met een loperpaar om te kunnen gaan. Wit werd dan ook op behoorlijk hardhandige wijze van het bord gezet. Met de witte stukken wil het echter nog niet zo vlotten. Vanmiddag verloor de OSBO-kampioen van Lars Ootes (1967).

Stand van zaken na vrijdag 5 mei
De SMB-ers scoorden vandaag gezamenlijk 50%. Robin probeerde tegen Jasper Broekmeulen (2267) tevergeefs een eindspel met dame + paard tegen dame + pion te winnen. Uiteindelijk moest hij op zet 102 (!) berusten in remise. Hiermee handhaafde Robin zich in de subtop. Hij is nog ongeslagen en zijn TPR mag er met 2305 ook zijn!Morgen wacht weer een zware kluif: Ali Bitalzadeh (2388).
Martine pakte de Wolga van Marloes Peeters (1793) zeer hard aan en behaalde op hardhandige wijze een fraaie zege. Het podium lonkt nu want ze is opgeklommen naar een gedeelde 3e plaats.
Roy kreeg met zwart weer een Najdorf op het bord. Tegenstander Jaap de Vries bleek beter op de hoogte en wist met een fraai dameoffer het pleit in zijn voordeel te beslechten. Morgen speelt Roy tegen hekkensluiter Thijs Roorda, bij winst kan toch nog van een redelijk geslaagd debuut gesproken worden.

Slotronde zaterdag 6 mei
Met een dagscore van 2 uit 3 voor de spelers van onze vereniging is een eind gekomen aan het Nederlands Kampioenschap van dit jaar. Onze clubgenoten kunnen met enige tevredenheid terugkijken op het toernooi.
Robin leed vandaag tegen Ali Bitalzadeh zijn enig nederlaag. De slotscore van 5 uit 9 was iets beter dan op basis van zijn rating verwacht mocht worden.
Martine speelde een zeer goede partij tegen Claudia Grannetia (1666). In de Tarrasch variant van het frans werd een kleine kwaliteit geofferd, waarna wit geen moment meer in het spel voorkwam. Dankzij de 2 overwiningen in de laatste ronden wist ze de tweede plaats te bemachtigen. PROFICIAT!
Roy had met zwart, in weer een Najdorf, weinig moeite met Thijs Roorda (1696). Wit dacht met snel e5 in het voordeel te komen, maar moest na ...,Pg4 een pion inleveren. Daarna koste het Roy geen enkele moeite de partij naar zich toe te trekken. De totaalscore van 4 uit 9 (17e plaats) was gezien zijn tegenstanders ongeveer gelijk aan de verwachte score. Over de de witpartijen zal Roy niet tevreden zijn geweest. Enkele veel beloofende stellingen werden niet in winst omgezet. Een kwestie van ervaring en dat komt met de tijd wel!
Pieter van Groenestijn

wachtwoord vergeten?