home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Blij met gelijkspel

zondag 19 februari 2023
Donderdag 16 februari vertrok ons team SMB 2 naar Arnhem voor de SOS-strijd tegen ASV 5. We hadden deze keer twee invallers. Noël Bangma verving Lucas de Jong. Jeroen Timmermans speelde in de plaats van Wilbert van Ham. Ze weerden zich knap, maar daarover later.

Ik was het eerste klaar. In een Schotse opening had ik het met zwart even moeilijk maar ik kon een koningsaanval goed pareren. Mijn tegenstander bood toen zelf bij de 15e zet remise aan. Opgelucht geaccepteerd want ik vermoedde dat mijn stelling toch niet helemaal oké was. Bovendien is een half punt een veilige teamstart.

Helaas moest Paul van Deemen aan bord 6 vrij snel opgeven. Zijn partij heb ik niet meegekregen en geen data naderhand.


Rolf van Geel aan bord 2 speelde een hele aparte partij. Misschien dat Rolf t.z.t. zijn partij via een diagram nog eens wil toelichten en wat uitvoeriger er verslag van wil doen. Nu is vooral te melden dat hij won. Wel heel erg gelukkig en dat zijn eigenlijk de mooiste winstpartijen. Zijn tegenstander overzag een simpele dubbelaanval in 1 zet met zijn dame tegen de koning en toren van Rolf. Als dat gespeeld zou zijn was het meteen uit. Beide spelers waren schaakblind in deze situatie. In het eindspel (wel spannend en kansen aan beide kanten) promoveerde Rolf als eerste zijn vrijpion. De ASV-er promoveerde ook maar liep vervolgens meteen in een matnet. Rolf was de rest van de avond een en al glimlach, van oor tot oor. Hij bleef lang nog oreren (vol ongeloof) over de knulligheid en schaakblindheid van hemzelf en zijn tegenstander ten aanzien van het gespeelde spel. Maar wel steeds met een lach op zijn gezicht.

Jeroen Timmermans (bord 3) gaf het volgende commentaar op zijn partij: "Ik vroeg me af hoe te spelen als invaller. Wat te doen? Om hopelijk verrassend uit de hoek te komen besluit ik met 1.b3 te beginnen. Dat werkt want al gauw kijk ik tegen een prima stelling aan voor Wit. Helaas lukt echt doordrukken niet en blijft het een evenwichtige partij, ondanks twee ogenschijnlijke prooien aan de kant van mijn tegenstander, te weten: een geïsoleerde pion en een dubbelspion. Het mocht niet zo zijn die avond. Rond zet 30 mis ik een listige dubbele matdreiging. Ik verlies materiaal in een poging te overleven en niet veel later geef ik op. Een onnodig verlies."

Noël wist in een stevige partij op bord 1 gelukkig de stand weer gelijk te trekken. Hulde. Hij wist een stuk te winnen en speelde vervolgens nauwkeurig door, zijn tegenstander geen kans meer gevend. Het zag er allemaal prima verzorgd en degelijk uit. Goed gespeeld. Toen kwam de ASV-er ook nog eens in acute tijdnood en Noël kon snel daarna de felicitaties in ontvangst nemen.

Jan Aalbers was nu nog als enige bezig. Aan het slot van de avond, tegen de klok van elf uur, was het uitermate spannend of Jan het zou houden. Zijn stelling, met een pion minder, was zwak. Een geïsoleerd paard aan de rand van het bord en een tegenstander die volop initiatief had. Een remiseaanbod van Jan werd tot 2x toe afgeslagen. We dromden met zijn allen rond het speelbord en deden als team de nodige schietgebedjes voor onze partijgenoot. Het belangrijkste wat hielp was dat Jan zijn hoofd koel hield. Hij greep zijn enige kans door eeuwig schaak te zoeken en te vinden. Opluchting bij alles en iedereen met een SMB hart.

Eindstand ASV5 - SMB2 3-3

In de auto op de terugweg naar Nijmegen namen chauffeur Rolf, Jeroen en ondergetekende de avond nog eens door. Rolf nog steeds erg goede zin, hij somde een aantal zetten op die zijn tegenstander meteen op winst hadden gezet en het feit dat het dan compleet anders was gelopen met zijn partij uitslag en teamuitslag zorgde voor groot genoegen. Hoe leuk onrechtvaardig kan schaken zijn. Al met al, een mooie schaakavond gehad.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?