home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB - Homburg Apeldoorn: 2-8

maandag 13 november 2006
Door Robin Swinkels

Na 2 gelijke spelen heeft SMB flink verloren van Homburg Apeldoorn. De Apeldoorners namen vanaf het begin aan de leiding en slechts op twee borden had SMB aanspraak kunnen maken op het volle punt. De wedstrijd is dan ook geen moment spannend geweest. Het laatste bord was als eerste klaar. Joost Retera had zijn tegenstander subtiel in een Grünfeld gelokt maar daarna ging het snel mis. 7.h3 is al langzaam, daarna volgden nog wat onnauwkeurigheden maar 18.Pxe6 is echt fout. Zwart stond al vrij goed omdat wit ook nog moet ontwikkelen maar dit betekende een abrupt einde van de partij. Bij Klip-Van Delft vond iedereen het er op een gegeven moment vrij eng uitzien voor wit maar volgens Hans was het allemaal gewoon houdbaar. Toen de dames eraf gingen was het grootste gevaar geweken en werd er remise overeen gekomen. Ikzelf speelde tegen Bosboom een hele rustige partij waar op een gegeven moment veel geruild werd. Bosboom deed geen rare dingen maar bood remise aan op een moment dat ik minder meende te staan. Zelf dacht Bosboom dat hij minder stond, achteraf durf ik het nog steeds niet te zeggen.

Souleidis speelde een variant voor het eerst maar Deegens kende het ook niet en wit kwam beter te staan. Lange rokade is misschien een verbetering voor zwart maar de fout was 15…g6 waarna zwart teveel gaten heeft in zijn koningsvleugel om het allemaal te kunnen dekken. Wit won een kwaliteit en dus ook de partij.

Op het eerste bord speelde onze topscorer, Fitz Krudde, weer een goede partij. Hij had zijn tegenstander weggespeeld en kon gewoon een pion slaan met winnend voordeel. In plaats daarvan dacht hij even de dames te kunnen ruilen en dat was niet handig. Achteraf blijkt het allemaal niet zo erg te zijn geweest, als zwart 34…Dd5 had gespeeld. Maar in plaats daarvan volgden nog een paar slechte zetten van zwart en wit dreigde ineens ondekbaar mat.

Roeland Pruijssers heeft zijn 100%-score behouden door een zege op Hendriks. Na 20 zetten had Willy een pion geofferd voor genoeg compensatie. Daarna was er niet veel aan de hand, totdat zwart het onnauwkeurig speelde en 28.Tb4! toeliet. Hierna had wit voordeel maar was de stelling waarschijnlijk nog te houden. Zwart deed echter nog een paar mindere tussen de 34e en 37e zet en wit won een stuk. Roeland lijkt goed op weg voor zijn 3e norm.

Op bord 8 pleegde Moll een kwaliteitsoffer dat er interessant uitzag. Van Rijn had ondertussen ernstig tijdgebrek en toen zwart met zijn dame binnendrong maakte hij een grote fout die zwart af had kunnen straffen met 34…Dxh4+ en de loper komt ook binnen. In plaats daarvan werd het eeuwig schaak.

De partij Van Beek-Wüstefeld was de meest onorthodoxe van de dag. Na 8 zetten heeft wit er al 4 met zijn dameloper gedaan. Van de eerste 20 zetten kon ik niet veel volgen en toen kwam zwart zoveel materiaal voor dat het gewonnen moet zijn geweest. Wit had echter veel actieve stukken en zwart gaf zoveel materiaal terug dat hij eeuwig schaak moest houden.

Onze nieuwe IM speelde tegen de nieuwe GM van Apeldoorn. Ernst stond de hele partij aan het roer maar Tjiam verdedigde taai. Toen de remise eindelijk dichtbij leek gaf hij het alsnog weg. Ernst maakte het vervolgens eenvoudig af.

Bord 6 was een Slavische partij waar weinig aan de hand was. Arthur pakte de d-lijn na een onnauwkeurigheid van Stan en won op een gegeven moment een pion. De stelling werd zeer dubieus voor wit en waarschijnlijk verloren. Wit deed echter nog een tweede pion in de aanbieding en toen was het snel over.

Einduitslag dus 2-8 waar vooral SMB op een aantal borden wat halfjes heeft laten liggen. Toch speelde Apeldoorn stukken beter en ze profiteerden ook meer van hun kansen.

Krudde    Siebrecht    0-1
Tjiam    Ernst    0-1
Hendriks    Pruijssers    0-1
Klip    Van Delft    ½-½
Swinkels    Bosboom    ½-½
Van Gisbergen    Van de Oudeweetering    0-1
Wüstefeld    Van Beek    ½-½
Van Rijn    Moll    ½-½
Deegens    Souleidis    0-1
Retera    Langheinrich    0-1
          2-8

wachtwoord vergeten?