SMB in de OSBO competitie

zaterdag 17 oktober 2009
De eerste ronde van de OSBO-competitie verliep zeer gunstig voor SMB, met 2 gewonnen wedstrijden en 3 gelijke spelen. Op vrijdagavond 16 oktober heeft SMB 3 de uitwedstrijd tegen het eerste team van Velp met het kleinst mogelijke verschil gewonnen. De eindstand doet vermoeden dat er van een spannend duel sprake was. Dit was echter geenzins het geval. SMB nam vanaf het begin af aan de touwtjes strak in handen. Huub Jansen opende de score, maar op dat moment stonden al meerdere borden erg goed voor SMB 3. Na een onverwachte nederlaag van Henk van den Berg, een gedegen overwinning van Peter van den Berg en een plusremise van Fred van den Berg stonden ze met 2,5- 1,5 voor. Hans Eshuis bleef vervolgens koel tegen Erwin Velders en bracht de Forentscheidiung op het bord. Op dat moment hadden Pieter van Groenestijn (bord 1), Jeroen Clermonts (bord 3) en Peter Schut (bord 4) allen een pion meer en winstkansen. Vervolgens wisten alleen de twee eerstgenoemde nog een halfje aan te teamscoren toe te voegen, waardoor de overwinning nog krap was.

SMB 4 speelde op dinsdagavond thuis tegen het eerste team van Mook. Evenals vorig jaar werd het een 4-4 gelijkspel, maar er had meer in gezeten. Nadat Eric de Ridder had verloren, speelde Huub Jansen een solide partij die hij al snel in winst wist om te zetten. Frits Meulenbeld kreeg vervolgens een punt in de schoot geworpen toen zijn tegenstander opgaf omdat hij dacht dat hij mat stond. Daan van Dongen wist zijn prachtige stelling niet in winst om te zetten, terwijl Oscar Mercan Cano met eerst een stuk achter en later slechts een kwaliteit remise wist af te dwingen. Toen Valentijn Phijffer zoals gewoonlijk met een pion meer in het toreneindspel niet wist te winnen en Bart de Kort aan bord 1 in tijdnood ten onder ging, was de wedstijd voorbij.

In het altijd pittoreske Terborg speelde SMB 5 dinsdagavond 3-3 tegen de plaatselijke SV Kameleon. Yannick Wouters haalde op bord 1 de eerste remise binnen, waarna Réné van den Bosch op bord 6 SMB 5 op voorsprong zette. Nadat Joost Groenen verloren had, maakte Robin Oostrum er 2,5-1,5 van. Roel Klein en Pierre van Chruchten stonden er niet goed voor, maar met een beetje hulp van de tegenstander haalde Roel met nog 2 minuten op de klok ook een halfje binnen, en werd het uiteindelijk dus 3-3.

Voor SMB 6 werd het een hele mooie avond. De eerste wedstrijd winnen geeft zelfvertrouwen en extra spirit naar de toekomstige wedstrijden. Frans Drummen was de eerste van het team die won. Zijn tegenstander vergaloppeeerde zich in een combinatie, kwam onder druk en gaf vervolgens zo maar zijn dame weg. Martien Janssen zegevierde ook makkelijk en het derde punt kwam binnen via teamcaptain Willem Dentz die verwikkeld was in een stevig gevecht dat op het oog gelijk op ging. Zijn tegenstander gaf echter ook zijn dame zomaar weg. Mook en dames gaat blijkbaar niet samen. Peter Groenewald overspeelde zijn tegenstander vervolgens positioneeel en drukte goed door waardoor het 4e punt binnen was. Evert Niessen en Henny Goverde vochten zich naar mooie remises toe en Mook 2 mocht met de totaaluitslag beteuterd naar huis.

SMB 7 speelde vrijdagavond gelijk tegen het debuterende Het Kasteel 6 met 5 jeugdspelers.