Dubbelschaak '97 - SMB

donderdag 26 november 2009
Dit was het resultaat van de loting in de 2e ronde van de KNSB-beker. Ronde 1 is SMB als "grote" club altijd vrijgeloot. Dubbelschaak speelt in Boxtel in de 3e Klasse KNSB, terwijl SMB in de Meesterklasse opereert, dus kunnen we dit niet schriftelijk afdoen?? Nou, daar zit ‘m dus de kneep. Het SMB bekerteam en SMB 1 lopen niet altijd 1 op 1. Het is voor de drukbezette, buiten-Nijmegen-wonende jongens van het 1e team niet te doen om op een doordeweekse dag naar Midden-Brabant te rijden. Tel hierbij nog op dat Wouter Knoop op het laatste moment verhinderd was en dan kon het zo gebeuren dat wij als lichte underdog richting Boxtel vertrokken. De gemiddelde rating van hen was 2110 tegen 2087 van ons.

Plan de c(h)ampagne: winnen op 1 en 2 en tenminste een remise op 3 of 4. De volgende spelers moesten dit klaarspelen:
1. Hans Klip
2. Joost Retera
3. Roy van den Hatert
4. Jeroen Clermonts

Na een rommelige loting, waarbij de 2 euromunt alle hoeken van de kamer had gezien, bleek dat we zwart aan 1 hadden. Aangezien Hans zaterdag met zwart van Sipke Ernst had gewonnen, leek me dat geen nadeel. In volgorde van beëindiging: ik kreeg op bord twee al snel een zelfstandige variant op het bord, waarbij ik het idee had dat zwart aan het spitsroeden lopen was. Uiteindelijk kwam ik met groot voordeel uit de opening en kon ik een pionnetje winnen. Daarna ontstond de volgende stelling:

Hier zag ik de winst: 23. Pe2! g5 (er dreigde Pf4) 24. Pc3 Td7 25. d5! Lxd5 28. Txe8 Kxe8 (gedwongen ... Dxe8 laat d5 los) 29. Pxd5 Lxb2 30. Dxb2 Txd5 31. Dh8+ Kf7 32. Dh7+ tot hier had ik het uitgerekend en gezien dat ik de pion op h6 met schaak zou winnen of anders de toren op d5. De partij eindigde met: 32 … Kf8 33. Dxh6+ Kf7 34. Dh5+ (geen Pxg5+, want dan komt Dxg5 en verliest wit nog vanwege het mat op d1) Kf8 35. Dh8+ Ke7 36. Dg7+ 1-0 Het resterende eindspel is hopeloos.

Het volgende resultaat kwam uit de partij van Jeroen. Een solide setup (jaja, ook dat kan Jeroen) leidde tot een prettig plusje gedurende de hele partij. Waarschijnlijk heeft Jeroen ergens een winst gemist, maar een welverdiende remise tegen een sterkere tegenstander was zijn deel.

De volgende die klaar was, was Roy. Na zich onder wat vervelende druk uit geworsteld te hebben, bereikte Roy een min of meer gelijke stelling. Helaas maakte hij daarna een foutje, waarna hij weer terug op de massagetafel kwam te liggen en deze keer kwam hij er niet meer vanaf. Hij werd vakkundig doodgeknuffeld door zijn tegenstander.

Tussenstand: 1.5 – 1.5 en Hans nog bezig... oooh, dan komt het goed. Maar Hans had de opening wel erg creatief aangepakt en zijn tegenstander verleidt tot wat offers, zodat de materiaalverhouding 4 pionnen voor een stuk was met wat aanval voor Hans. Omringd door toeschouwers en met beiden nog ongeveer 6 minuten op de klok, ondernam Hans diverse winstpogingen op de toch ietwat ongelukkige witte koning, maar wit gaf geen krimp. Toen ontstond de volgende stelling:

Hier vindt Hans het briljante 1 .. Le5! 2. Dh3 Dxd4!! Deze dame is taboe wegens Ta1 en mat. 3. Te1? Ta1! 0-1 Hiermee werd het 1.5 -2.5 en zijn we door naar de 3e ronde, waar traditiegetrouw het doek valt de laatste jaren. Dan zal iemand anders het verslag maken...

(Joost Retera)