home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Sensationele overwinning van SMB op het grote HSG

maandag 14 december 2009
We dromen allemaal wel eens maar vooraf maakten we ons geen enkele illusie tegen HSG, hooguit een paar bordpunten. Velen zullen net als wij hogelijk verbaast zijn geweest door de overwinning. Ik werd gebeld met als eerste de vraag of de uitslag wel correct was weergegeven en de vervolgvraag wat er dan wel gebeurd moest zijn. Nou erg veel en heel bijzonder allemaal.

Voor het eerst dit seizoen waren we allemaal op tijd, dwz voor het aanvangstijdstip van 13.00 uur. Bleken onze klokken al vanaf half één te lopen. Wij zouden via een mail keurig op de hoogte zijn gebracht. Dat berustte zo bleek later toch op een misverstand. Met grote snelheid kroop eenieder van ons achter de stukken om zo min mogelijk tijd te verliezen.

Na als teamleider de opstelling met bondsnummers keurig te hebben ingeleverd, werd ik in anderhalf 1,5 uur door Wieb Zagema van bord 10 geschopt. Even later gevolgd door Cees Koopmans die het niet kon bolwerken tegen Henk Vedder. 2-0 voor HSG. Het verlies zo beperkt mogelijk houden was het devies. Het spookbeeld van een 10-0 nederlaag doemde voor ons op.

Zoals al vaker dit seizoen zag het er op de verschillende borden goed uit. Met vijf grootmeesters aan de kant van het Hilversums Schaak Genootschap was er voor ons echter alle reden om ons zorgen te maken. Zo rond de eerste tijdnoodfase viel er in korte tijd vele beslissingen.

Erik van Heeswijk had met een aanvallend plan Robin van Kampen danig in verlegenheid gebracht. Na nog enig tegenstribbelen kon Erik het eerste punt noteren. Fitzgerald Krudde kwam tegen grootmeester Erwin l'Ami weer in een typische Krudde stelling terecht. Moeilijk te beoordelen maar altijd scherp. Op een gegeven moment dreigde Erwin van alles maar liet toen even de dekking zakken waarop verrassend mat in twee volgde.

Joost Retera moest het op bord 1 opnemen tegen grootmeester Jan Smeets. Geruime tijd leek er niets aan de hand en bleek een remise tot de mogelijkheden te behoren. In een keer was het echter voorbij voor Joost. Wat ging er verkeerd?

Bij Jochem Aubel tegen Jop Delemarre ging het lange tijd gelijk op. In hoge tijdnood gebeuren soms de gekste dingen. Nadat de vlag was gevallen bleek volgens de notatie van Jop dat hij 39 zetten had gedaan. Een vlugge reconstructie bevestigde dat nog. Een uitvoerig naspelen van de partij zou gewenst zijn. Jop Delemarre gaf echter op, kennelijk in de stellige overtuiging dat hij maar 39 zetten had gedaan. Later bleken er dat toch 40 geweest te zijn. Jammer maar te laat.

Ondertussen was de partij tussen Stan van Gisbergen en grootmeester Wouter Spoelman reeds beslist. Al vrij snel in de partij zag het er gunstig uit voor Stan. Rustig werd de grootmeester van HSG van het bord geschoven. En plotseling was de tussenstand 4-3 in het voordeel van SMB. Wat gebeurde hier?

Alom verbazing over wat er zich afspeelde. Hoe was het mogelijk. Natuurlijk kan op een dag alles de goede kant oprollen, maar de verbaasde blikken bleven. Er werd nerveus gelachen en gegniffeld, het kon nog alle kanten op.

Jaap Houben was tegen grootmeester Yasser Seirawan in een iets minder eindspel gekomen. Onze succesvolste speler dit seizoen kreeg het zwaar te verduren. Was het eindspel nog te houden? Uiteindelijk werd het op grootmeesterlijke wijze door Seirawan in dienst voordeel beslist. Achteraf bleek Jaap dicht bij een remise gezeten te hebben. Als Jaap van een sterke grootmeester verliest dan is dat tegenwoordig teleurstellend.

En nog twee spannende partijen met een 4-4 stand. Carl kwam tegen Ruud Janssen na een zo op het oog gelijkwaardige partij in een gelijkstaand eindspel terecht met beide een toren en vijf pionnen. Of het zo gelijk stond horen we graag van degene die het echt kunnen beoordelen. We dachten wel dat Carl er steeds beter voorstond maar was dat zo? Vervolgens begon Carl materiaal te winnen. Met twee pionnen voorsprong en nadat alle dreigingen waren gepareerd zag Ruud Janssen in dat verder spelen zinloos was en werden de handen geschut. 5-4 Voor SMB. Dat betekende minimaal een gelijkspel, wat op zich al een sensatie zou zijn.

Hans Klip vocht een minder staand eindspel uit tegen ex-SMBer grootmeester Friso Nijboer. De koning van Hans had al een flinke wandeling van de damevleugel richting koningsvleugel achter de rug en we vroegen ons angstig wanneer de beslissende klap zou vallen. Friso bleef (ook vanwege de tussenstand) zoeken naar de winst. Hans moest op een geven moment een pion geven. De torens werden ook alle vier geruilt en het werd steeds overzichtelijker. Friso bleef zoeken. Met nog 27 seconden op de klok en veel publiek rond het bord berustte hij in remise. 4,5-5,5 voor SMB!!!

De eerste overwinning dit seizoen en ook nog op de gedoodverfde kampioen was een feit. Terwijl de treurmuziek al speelde verlieten we de Regenboog kerk in opperbeste stemming. Het was een feest om dit mee te maken. De laatste competitienederlaag van HSG was maart 2007, tegen Groningen met Kramnik erbij.

Nog geen partijen tot op dit moment. Daar gaan we echter verandering in brengen. In de loop van deze week volgen partijfragmenten. De partijen zijn overigens reeds na te spelen op de site van de KNSB.

Peter van den Berg
Wat kan non-sorry-playing captain spelen toch leuk zijn.

HSG    -    SMB    4½-5½
Jan Smeets    -    Joost Retera    1-0
Friso Nijboer    -    Hans Klip    ½-½
Yasser Seirawan    -    Jaap Houben    1-0
Wouter Spoelman    -    Stan van Gisbergen    0-1
Erwin l'Ami    -    Fitzgerald Krudde    0-1
Jop Delemarre    -    Jochem Aubel    0-1
Ruud Janssen    -    Carl Wustefeld    0-1
Henk Vedder    -    Cees Koopmans    1-0
Robin van Kampen    -    Erik van Heeswijk    0-1
Wieb Zagema    -    Peter van den Berg    1-0

De partijen van onze zege tegen landskampioen HSG (en de nederlagen uit de eerdere ronden) zijn hier te vinden.

wachtwoord vergeten?