home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Ervaring geeft de doorslag in Arnhem

woensdag 20 maart 2013
Vrijdag 15 maart ging SMB 5 op bezoek bij de jeugd van ASV in Arnhem. Het elfde team van ASV speelt daar op vrijdagavond zijn thuiswedstrijden. Door wat perikelen voor aanvang van de wedstrijd kwam een deel van SMB (te weten Dorus, Henk en ik) helaas iets te laat aan op de speellocatie bij ASV. Gelukkig was ASV zo vriendelijk geweest om te wachten tot wij ook gearriveerd waren, waardoor de wedstrijd uiteindelijk iets later dan gepland met twee complete teams van start kon gaan. Nou ja, compleet? Wij hadden helaas maar vijf spelers weten op te stellen. We lieten bord 2 vrij, zodat ASV daar een gratis punt kreeg. Zo stond het dus al heel snel 1-0. Maar Matthijs speelde een uitstekende partij.

Em Reijmer - Matthijs Vernooij (bord 6),
stelling na 37... e5
Hier speelde de witspeelster 38.a5?, wat logisch lijkt, maar Matthijs had daar een mooi antwoord op klaarliggen: 38...Pb5! Em probeerde nog om er slechts met kwaliteitsverlies vanaf te komen met 39.Dc5 Pxc7 40.Dxc7, maar toen kwam Matthijs met de volgende tactische truc: 40...Tc8! De dame mag niet wijken op straffe van mat op de onderste rij, dus Matthijs won ook de dame van zijn tegenstandster. Helaas speelde hij vervolgens iets te snel en trapte in de enige truc die nog in de stelling zat: mat op zijn eigen onderste rij. Een nederlaag, maar toch een goede partij gespeeld.

Maar niet getreurd, want ondertussen waren Dorus en Henk erg goed bezig. Ook ik stond niet slecht, maar bij Paul was het nog onduidelijk. Henk wist als eerste zijn punt binnen te halen. Hij kwam erg goed uit de opening, wilde toen iets te enthousiast zijn opponent Jean Lewin mat zetten, maar besloot uiteindelijk het advies van Frans Drummen naar aanleiding van de vorige wedstrijd op te volgen en gewoon rustig de partij uit te tikken. Zo bracht hij de spanning terug in de wedstrijd.

Dan de partij van Dorus tegen Floris. Ook hier gaf de ervaring de doorslag: Dorus won. Zijn jarige tegenstander had ons tijdens de partij nog getracteerd op iets lekkers (waarvoor dank!) maar Dorus was niet van plan hem op het schaakbord een cadeautje te geven. Dorus wist vroeg een pion te winnen, maar daar had zijn tegenstander nog wat compensatie voor.

Floris van Capelleveen - Dorus Peelen
(bord 4), stelling na 12... h6
Hier staat wit een pionnetje achter, maar hij heeft wel actief spel, zwarts loper is wat misplaatst en zijn koning is ietwat onbeschermd. Wit speelde hier echter 13.Lh4? en Dorus had al zien aankomen dat dat niet goed ging. Hij antwoorde met 13... Lxh4 14.Pxh4 Pxe4! en won een pion. Als wit het paard op e4 pakt, slaat zwart het paard op h4. Wit speelde echter 15.Pg2?? en had na 15... Pf2 meteen op kunnen geven. Hij ging nog 22 zetten lang door, maar Dorus speelde het heel sterk uit (behalve dan een mat in één dat hij miste) en de winst aan dit bord kwam nooit meer in gevaar.

Zo was de stand weer gelijk, met nog twee partijen bezig. Ik had eerder op de avond een stelling met een pion overwicht en stellingsvoordeel gehad, maar maakte een fout waardoor mijn pion voorsprong veranderde in een pion achterstand. Mijn tegenstander moest daarvoor echter wel zijn ijzersterke fianchettoloper op g7 inleveren en ik had overduidelijk compensatie voor mijn pion, met name over de zwarte velden nabij zwarts koning.
Lucas de Jong - Bryan Hieltjes (bord 1),
stelling na 24.Dg5
Als zwart niets doet, bijvoorbeeld 24...Tac8?! volgt 25.Tf6! De enige verdediging tegen mat is dan 25...De8, maar dan staat wit uiteraard heel goed. Zwart moet dus iets doen aan de dreiging Tf6. De juiste verdediging was 24... Kh7 of 24... Tae8 (zodat je op 25.Tf6?? gewoon kunt slaan op e5). Mijn tegenstander koos een radicalere aanpak met 24...f5??, maar dat gaf mij nieuwe mogelijkheden: 25.exf5 Txf5 26.Txf5 Dxf5 27.Dh6! en het was duidelijk dat er in ieder geval één matchpunt mee terug zou gaan in de tas naar Nijmegen. Na 27...Tf8?? 28.Dg7# ("Oh ja, die was ik helemaal vergeten!") stond ons derde punt op het scoreformulier. Ook kwam ik hiermee op 5 uit 5 in de externe competitie, net zoals Alain van der Velden (ASV 11 jeugd), die deze avond thuis kon blijven omdat wij een speler te weinig hadden. De volgende ronde zal Alain of ik zeer waarschijnlijk tot topscorer van de klasse worden benoemd.

Alleen Paul was toen nog bezig. Hij kwam op een gegeven moment een paard voor, waarna het snel bergafwaarts ging voor zijn tegenstander Aly-Asad Najak. Toen deze zo ongeveer het hele bord kwijt was, gaf hij eindelijk op en kon SMB 5 definitief de winst mee naar huis nemen.

De ervaring gaf deze avond de doorslag in alle partijen. Matthijs is een talent en zijn tijd komt nog wel als hij wat meer externe wedstrijden heeft gespeeld. De jeugdspelers van ASV zijn ook talenten en gaan ook echt nog wel wedstrijden winnen, maar deze avond was onze ervarenheid toch nog de doorslaggevende factor. Een uitstekende teamprestatie van SMB. Maar het mooiste nieuws moest nog komen. Een paar dagen na de wedstrijd werd namelijk bekend dat Wageningen 7, onze enige overgebleven concurrent, had verloren van De Toren 9 uit Arnhem, waardoor SMB 5 kampioen is geworden van klasse 4F! Ik denk dat ik namens het hele team spreek, als ik zeg dat wij hier heel blij mee zijn en dat we volgend jaar ons best zullen doen om ons te handhaven in de derde klasse. Volgende maand volgt nog de slotronde in Arnhem, waarin we zullen proberen het seizoen nog een beetje extra glans te geven.

Lucas, teamleider


wachtwoord vergeten?