Beste SMB'ers

woensdag 25 december 2013
Aan het einde van dit schaakjaar 2013 zijn we allemaal enkele ervaringen verder. Of we hierdoor ook "betere" schakers zijn geworden, weet ik niet. Het maakt ons wel "rijkere" schakers, we hebben weer wat meer gezien... en overzien. In een bekend Engels gedicht heet het: "If you can meet with Triumph and Disaster, and treat those two imposters just the same," als je dat kunt doen, overwinning en nederlaag op dezelfde manier verwerken, dan komt het wel goed met je, als mens. En in het verlengde hiervan, want soms gaat de vergelijking tussen schaken en leven warempel op, ook als schaker. Een geruststellende gedachte voor iedereen die wel eens een partij verliest of een club die wel eens in zwaar weer terecht komt.

Het best nog wordt dit ge├»llustreerd door ons vlaggenschip, SMB 1. Vorig seizoen degradeerde het team in de laatste ronde, nu nog ongeslagen en mede-koploper in de Promotieklasse. Een groot compliment aan Jelle en zijn mannen en dat deze reeks van successen maar lang moge duren. Het afgelopen jaar bracht ook de weelde van twee kampioensteams, SMB 5 en het Drie Provinci├źnteam en een SMB'er, Lucas de Jong, die zeer verdienstelijk deelnam aan het WK Jeugd voor visueel gehandicapten, schitterende prestaties.

Als voorzitter van SMB ben ik er heel trots op dat we een club mensen hebben die tezamen zoveel zaken op schaakgebied voor elkaar krijgen. In een tijd die niet makkelijk is want niets in het georganiseerd clubleven in Nederland is vandaag de dag vanzelfsprekend of eenvoudig. Denk aan ons gevecht om onze mooie schaaklocatie te behouden. Niettemin weet SMB als meest actieve schaakvereniging van Nijmegen telkens weer het schaken als waardevol en plezierig uit te dragen.

Onze kostbare jeugdafdeling met haar onverzettelijke jeugdleider en zijn helpers, onze externe teams met hun gedreven teamleiders en hun schaakhelden en -heldin aan de borden, onze interne competities en hun parate wedstrijdleider, onze toernooien met hun creatieve organisatoren, mijn actieve mede-bestuurderen met hun gewaardeerde inzet, zij allen maken Strijdt Met Beleid in het jaar van zijn 165-jarig bestaan tot een springlevende schaakvereniging.

Op dinsdag 7 januari openen we het nieuwe jaar met het Gerard van Pelt-toernooi. In Gerard eren we een man met een passie voor schaken, iemand die veel voor SMB heeft gedaan. Zolang we zulke mensen in onze club kunnen vinden, staan we als club op winst.

Namens het bestuur van SMB wens ik jullie allen mooie feestdagen en een gelukkig nieuw jaar!

Huub Jansen